PREMIÉR: Som pripravený viesť kampaň za vystupovanie z 2. piliera

07.04.2012 Bratislava

Bratislava 6. apríla (TASR) - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) je pripravený viesť kampaň za vystupovanie sporiteľov z druhého dôchodkového piliera. Upozornil na to v rozhovore pre TASR s odôvodnením, že štát dotuje Sociálnu poisťovňu viac ako miliardou eur ročne pre výpadky z druhého piliera, pričom dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) následne peniaze ľudí presúvané práve zo štátnej kasy znehodnocujú.

V DSSkách ľudia podľa neho reálne prerábajú. "To sa naozaj máme na to pozerať, že po 30 rokoch sporenia vám inflácia zožerie peniaze a potom všetci prídete za štátom, že daj, lebo som nič nedostal z druhého piliera? Verejnosť musí mať možnosť sa rozhodnúť. Ja preferujem otvorenie druhého piliera, ale som pripravený viesť aj kampaň za vystupovanie tak, ako viedli DSS kampaň za vstup," avizoval Fico.

Zdôraznil, že počet ľudí v druhom pilieri je taký vysoký, že systém je neudržateľný. Aj napriek jeho pochybnostiam o tomto type sporenia ho nechce zrušiť, ale naopak, využiť peniaze v ňom naakumulované na výstavbu ciest a zabezpečiť tak v systéme primeraný výnos. "Pokiaľ mám informáciu, DSSky si uvedomujú, v akej sú pasci, pretože znehodnocujú peniaze a uvedomujú si, že prišla vláda, ktorá má úplne iný pohľad na druhý pilier. Čo im iné zostáva, ako s nami rokovať? Taká je bohužiaľ politická realita," dodal.

Ekonóm Slovenskej akadémie vied (SAV) Vladimír Baláž na druhej strane upozorňuje, že výnosnosť ani zďaleka nie je najlepším parametrom na posudzovanie tohto typu sporenia. "Koľko zarobili fondy je krátkodobý pohľad, ale druhý pilier nie je o krátkodobom hľadisku," podotkol pre TASR ekonóm z prognostického ústavu akadémie. Podľa neho je totiž potrebné zamerať sa na daňovú efektívnosť, náklady, dlhodobosť, automatickosť v investovaní či efektívnosť úrokovania.

Ak by sa mala posudzovať ziskovosť, prípadne stratovosť systému, odborníci zdôrazňujú, že Slováci neprerábajú iba na druhom pilieri. Inštitút finančnej politiky (IFP) patriaci pod rezort financií tvrdí, že sa tak deje aj v prípade povinného prvého piliera spravovaného Sociálnou poisťovňou. Aktuálna férová sadzba na dôchodkové poistenie je na úrovni 25,4 %, čo je v porovnaní so skutočnosťou na úrovni 28,75 % viac o 3,35 percentuálne bodu.
 

Vyberte región